تفاوت پروفیل سبک و سنگین

پروفیل‌ها از جمله مقاطع فولادی مهمی هستند که در صنایع مختلفی نظیر راه‌سازی و ساختمان‌سازی کاربرد دارند. این محصولات بر اساس مواردی نظیر روش تولید، ابعاد و کاربرد طبقه‌بندی‌‌ متفاوتی داشته و از لحاظ وزن نیز به 2 گروه پروفیل سبک و سنگین تقسیم‌بندی می‌شوند.

تفاوت پروفیل سبک و سنگین را می‌توان در ضخامت، نوع ورق مصرفی آن‌ها یافت؛ چراکه، این فاکتورها در نهایت بر وزن نهایی و قیمت پروفیل تأثیرگذار هستند.

منظور از پروفیل سبک و سنگین چیست؟

پروفیل‌ها از جهات مختلفی قابل طبقه‌بندی هستند؛ اما در هنگام خریداری این محصولات اغلب با اصطلاح پروفیل سبک و پروفیل سنگین مواجه می‌شویم؛ از این رو، می‌بایست درک درستی از تفاوت پروفیل سبک و سنگین داشته باشیم. نوع ورق مصرفی در ساخت پروفیل و ضخامت آن می‌تواند تأثیر بسزایی در وزن و شکل ظاهری این مقاطع فولادی داشته باشد. این تفاوت‌ها نیز در نهایت سبب می‌شوند تا انواع پروفیل‌ها برای مصارف متفاوتی کاربرد داشته باشند.

پروفیل سنگین چیست؟

پروفیل‌های سنگین با شکل ظاهری مربع و مستطیل و با ضخامت ورق بالاتر از 1.5 میلی‌متر قابل مشاهده و تفکیک هستند. این مقاطع فولادی اغلب به روش نورد گرم و با استفاده از ورق‌های سیاه ساخته و روانه بازار می‌شوند. قابل ‌ذکر است که این محصولات بر اساس نوع کاربری به 2 نوع ساختمانی و صنعتی تقسیم‌بندی می‌شوند.

ویژگی های پروفیل سنگین

پروفیل‌های سنگین با ویژگی‌های زیر شهرت دارند:

  1. درجه تحمل سختی زیاد
  2. خاصیت جوش‌پذیری بالا
  3. مقاومت پیچش و خمش بالا
  4. قیمت مناسب

کاربردهای پروفیل سنگین

پروفیل‌های سنگین در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ با این حال، رایج‌ترین کاربردهای این محصولات به شرح زیر هستند:

1 صنعت راه‌سازی 4 ساخت ماشین‌آلات کشاورزی
2 صنعت ساختمان‌سازی 5 ساخت دستگاه‌های صنعتی
3 صنعت خودروسازی 6 ساخت سوله، درب و پنجره

روش تولید پروفیل سنگین

در هنگام پرداختن به تفاوت پروفیل سبک و سنگین می‌بایست به روش تولید آن‌ها نیز اشاره داشت. پروفیل‌های سنگین عمدتا با استفاده از ورق‌های سیاه ساخته می‌شوند. در هنگام ساخت این مقاطع، ابتدا عرض و ضخامت ورق بررسی شده و سپس بر اساس ضخامت مورد نیاز، مناسب‌ترین نوع ورق انتخاب می‌گردد. در ادامه ورق‌ها طی چندین مرحله توسط فرآیند نورد گرم شکل داده شده و جوش داده می‌شوند. جوشکاری این محصولات به 2 صورت مقاومتی و القایی صورت می‌گیرد. مراحل نهایی ساخت این محصولات نیز به قرار زیر است:

  • خنک کاری پروفیل
  • شکل‌دهی پروفیل
  • سایزدهی نهایی پروفیل

پروفیل سبک چیست؟

با درک بهتر تفاوت پروفیل سبک و سنگین می‌توان نسبت به تهیه نوع مناسب آن‌ها اقدام کرد. پروفیل‌های سبک درست در نقطه مقابل پروفیل‌های سنگین قرار می‌گیرند. این محصولات که با نام پروفیل مبلی نیز شهرت دارند با استانداردهای DIN2394 و EN10219-2 تولید می‌شوند. برخلاف پروفیل‌های سنگین، این محصولات به روش نورد سرد و با استفاده از ورق‌های روغنی ساخته می‌شوند. ضخامت این محصولات نیز پایین‌تر 1.5 میلی‌متر است. بر اساس این مشخصات می‌توان گفت که برخی از نبشی‌ها (نبشی با سایز 10، 12، 18 و اندازه بال 20 تا 50 میلی‌متر) در این طبقه‌بندی قرار می‌گیرند.

انواع پروفیل

ویژگی های پروفیل سبک

پروفیل‌های سبک استاندارد موجود در بازار از ویژگی‌های زیر برخوردار هستند:

  • قابلیت شکل‌پذیری بسیار بالا
  • قابلیت جوش‌پذیری بالا
  • قابلیت آبکاری
  • امکان اعمال پوشش ضد خوردگی
  • کیفیت عالی
  • تنوع در ابعاد، سایز و وزن

کاربردهای پروفیل سبک

در شرایطی که دقت ابعادی و ظرافت ساخت حائز اهمیت باشد، از پروفیل‌های سبک بهره‌برداری صورت می‌گیرد. این محصولات به طور گسترده برای موارد زیر مورداستفاده قرار می‌گیرند:

1 صنعت خودروسازی 4 ساخت مبلمان
2 صنعت ساختمان‌سازی 5 ساخت موتور و دوچرخه
3 صنعت کشاورزی 6 ساخت لوازم‌خانگی

روش تولید پروفیل سبک

پروفیل‌های سبک با استفاده از ورق‌های روغنی تهیه می‌شوند. مراحل کلی ساخت این پروفیل‌ها عبارتند از:

  1. برش ورق‌های روغنی و تبدیل آن ها به ابعاد موردن ظر
  2. ارسال ورق‌ها به خط تولید
  3. آماده‌سازی ورق‌ها

پروفیل‌های سبک به 2 روش مستقیم و غیرمستقیم تولید می‌شوند. در روش نخست، ورق مورد نظر از قالب عبور کرده و سپس شکل می‌گیرد. پس از این مرحله، لبه‌های ورق جوش داده شده و سپس سایزدهی نهایی انجام می‌گیرد. در روش غیرمستقیم نیز ابتدا ورق به لوله تبدیل شده و سپس شکل‌دهی نهایی انجام می‌شود. قابل ‌ذکر است که محصولات حاصل از روش غیرمستقیم، از دقت ابعادی و کیفیت کمتری برخوردار هستند.

عوامل موثر بر قیمت پروفیل

عوامل موثر بر قیمت انواع پروفیل

در هنگام پرداختن به تفاوت پروفیل سبک و سنگین می‌بایست به قیمت پروفیل نیز اشاره داشت؛ چراکه، میزان مواد اولیه، نوع ورق، روش ساخت، ابعاد و وزن نهایی این محصولات تأثیر بسزایی در قیمت آن‌ها دارد. به طور کلی، مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت پروفیل عبارتند از:

  1. قیمت مواد اولیه
  2. ضخامت و ابعاد پروفیل
  3. برند کارخانه تولیدکننده
  4. نوسانات ارزی و میزان تورم
  5. تغییرات در عرضه و تقاضا
  6. هزینه جابجایی و حمل و نقل

در اینجا باید اشاره داشت که پروفیل‌های سبک نسبت به پروفیل‌های سنگین از قیمت بالاتری برخوردار هستند؛ اما به دلیل آنکه قیمت این مقاطع بر واحد وزن محاسبه می‌شود، قیمت این محصولات نسبت ب پروفیل سنگین کمتر است.

جدول بررسی تفاوت پروفیل سبک و سنگین

با کمک جدول زیر تفاوت پروفیل سبک و سنگین را بهتر درک خواهید کرد:

 

عنوان پروفیل سبک پروفیل سنگین
1 نوع ورق ورق‌های روغنی ورق‌های سیاه
2 ضخامت تولید کمتر از 1.5 میلی‌متر بیشتر از 1.5 میلی‌متر
3 روش تولید نورد سرد نورد گرم
4 کاربرد در شرایطی که ظرافت و دقت اهمیت بیشتری دارد در شرایطی که به تحمل وزن بیشتر نیاز است

کلام آخر

پروفیل‌ها بر اساس مواردی نظیر روش تولید، ابعاد و کاربرد طبقه‌بندی‌‌ متفاوتی داشته و از لحاظ وزن نیز به دو گروه پروفیل سبک و سنگین تقسیم‌بندی می‌شوند. تفاوت پروفیل سبک و سنگین را می‌توان در ضخامت، نوع ورق مصرفی و روش ساخت آن‌ها یافت؛ چرا که، این فاکتورها بر وزن نهایی و قیمت پروفیل‌ تأثیرگذار هستند.

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا