چگونه یک خط تولید چیپس راه اندازی کنیم | نکتههای مهم برای موفقیت
چیپس یکی از تنقلات محبوب و پرطرفدار در همه گروههای سنی از بزرگ تا کوچک است. ماده اولیه چیپس یعنی سیبزمینی از محصولاتی بوده که معمولاً در همه فصول و اغلب شرایط آبوهوایی قابلکشت و در دسترس است. ازاینرو تولید چیپس یکی از کسبوکارهای پردرآمد شناخته میشود که توسط شرکتهای بسیاری موردتوجه قرارگرفته است.
اگر شما هم به دنبال راهاندازی یک کسبوکار جدید هستید که چالشهای کمتری به همراه داشته باشد و در مدتزمان کمی به فروش بالا و سود زیاد برسد، خط تولید چیپس یکی از گزینههای مناسب پیش روی شماست. برای موفق شدن در این زمینه لازم است پیش از ورود به این صنعت، تمامی مراحل و تجهیزات آن را بشناسید. در این مقاله قصد داریم با خط تولید چیپس و راهاندازی آن آشنا شویم.
مراحل تولید چیپس
فرایند تولید چیپس در کارخانههای گوناگون با توجه به فرمولها و با استفاده از تجهیزات مختلفی انجام میشود و ممکن است مراحل خط تولید نیز متفاوت باشند؛ اما بهطورکلی برای خط تولید چیپس مراحل زیر طی میشوند. برخی از این مراحل بهعنوان گامهایی برای آمادهسازی و برخی بهعنوان فرایندهای اصلی تولید به شمار میروند.
سورتینگ
پیش از هر چیز سیبزمینیها در گروههای مشخصی با توجه به ابعاد و اندازه آنها دستهبندی میشوند و آنها را در یک انبار مناسب با دما و رطوبت تنظیمشده قرار میدهند. گلولای اولیه موجود بر سطح سیبزمینی در انبار گرفته میشود.
شستوشو
مرحله بعد، شستن سیبزمینیهاست که با ورود آنها به کارخانه از انبار و با قرارگرفتن در یک استوانه که دارای یک ابزار شستشو دهندة شناور در آن است انجام میشود. در این مرحله تمامی آلودگیها، خاک و میکروارگانیسمهای ناسالمی که بر روی سیبزمینی وجود دارد پاک میشود. برای اطمینان از جداشدن همه ذرات خاک و شن و آلودگی، در خروجی دستگاه شستوشو یک شن گیر با قدرت جداسازی ذرات بزرگتر از ده سانتیمتر قرار میدهند.
جداسازی پوست
مرحله پوستگیری یا جداسازی پوست سیبزمینی از روشهای مکانیکی و به دو صورت پیوسته و نیمهپیوسته انجام میشود. پوستگیری سایشی از روشهای مکانیکی پیوسته است. دستگاه پوستگیر سایشی دارای یک استوانه عمودی پوشیده شده با مواد ساینده و یک صفحه تحتانی دوار است که در برخی موارد بر روی آن چاقو نیز تعبیه میشود. سپس با راهاندازی دستگاه و چرخش آن توسط نیروی سانتریفیوژ، پوست سیبزمینیها جدا میشود. پس از پوستگیری بهمنظور جلوگیری از سیاهشدن سیبزمینی در معرض هوا به آن آب اسپری میکنند.
لکهگیری
گاهی اوقات بر روی سیبزمینیها ضایعات، خالها و لکههای سیاه یا سبزی دیده میشوند که ممکن است به دلایل مختلفی همچون ضربه خوردن، سرما و یا پوسیدگی ایجاد شده باشند. در این مرحله، این لکهها به طور دستی از سیبزمینی جدا میشوند. برای این کار از نوعی نقالههای غلتکی استفاده میشود که با آن میتوان مشاهده و نظارت دقیقتری داشت.
برش و اسلایس
پس از این، نوبت به برشزدن و اسلایس کردن سیبزمینیها میرسد. برای این کار از دستگاههای برش ساز مختلفی استفاده میشود که بستگی به بزرگی کارخانه و تجهیزات آن دارد؛ اما متداولترین دستگاه برش ساز، مدل دوار آنهاست. برش ساز دوار از یک استوانه متحرک و دوار و یک صفحه مدور که بر روی آن تعدادی تیغ تعبیه شده است، تشکیل میگردند. با حرکت دورانی تیغه و برخورد آن با سیبزمینیها، اسلایسهای نازک جدا میشوند. اگر سیبزمینیها بزرگ باشند، قبل از اسلایس کردن به دو یا سهتکه کوچکتر برش زده میشوند.
گرفتن نشاسته سیبزمینی
برای ترد بودن چیپس لازم است که نشاسته سیبزمینی به طور کامل از آن جدا شود. این کار همچنین از چسبیدن برشها به هنگام سرخکردن آنها جلوگیری میکند. جداسازی نشاسته از سیبزمینی با قراردادن آن در آب 30 درجه حاصل میگردد.
بلیچینگ
در این مرحله، پس از گرفتن نشاسته، آنزیمهای سیبزمینی نیز جدا میشوند. در این راستا سیبزمینی را در آب 70 درجه یا برخی محلولهای سیترات سدیم، بی سولفیت سدیم، اسید فسفریک و غیره قرار میدهند.
خشککردن
برشهای سیبزمینی پس از این مراحل در دستگاه خشککن قرار میگیرند تا رطوبت آنها گرفته شده و بعد از آن سرخ شوند.
سرخکردن
تا اینجا مراحل آمادهسازی چیپس گفته شد. سرخکردن اصلیترین مرحله تولید چیپس است که در طی آن، برشهای آماده سیبزمینی در یک روغن خوراکی باکیفیت، به مدت 3 تا 5 دقیقه و در دمای 180 درجه سانتیگراد قرار داده میشوند تا به طور کامل سرخ گردند.
بازبینی
پس از سرخ کردن یک بازبینی بهمنظور جداسازی برشهای سوخته یا ضایعات حاصله انجام میشود.
افزودن ادویه و چاشنی
سپس انواع ادویه و طعمهای موردنظر را با توجه به نوع چیپس به آن اضافه میکنند. این مواد نهتنها به طعم و محبوبیت بیشتر چیپس کمک میکنند، بلکه ماندگاری آن را نیز افزایش میدهند.
بستهبندی
همچون هر محصول دیگری چیپس نیز پس از تولید نیاز به بستهبندی دارد. این کار با دستگاههای گوناگون بستهبندی انجام شده و سپس چیپسها آماده عرضه به بازار میشوند.
دستگاههای لازم در خط تولید چیپس
با مراحل تولید چیپس آشنا شدیم و همانطور که اشاره کردیم در اکثر مراحل از دستگاه های صنایع غذایی برای انجام فرایندها استفاده میشود. در این قسمت دستگاههای مورداستفاده در خط تولید چیپس را به همراه وظیفه آنها معرفی میکنیم.
- دستگاه بالابر: انتقال مواد اولیه از یک دستگاه به دستگاهی دیگر
- دستگاه هاپر: مخزن نگهداری و ذخیرهسازی سیبزمینی
- دستگاه شستوشو: ازبینبردن آلودگیهای سطح سیبزمینی
- دستگاه پوستگیر: جداسازی پوست سیبزمینی
- دستگاه برش و اسلایسر: برش سیبزمینی به شکل ورقههای نازک
- دستگاه سرخکن یا فرایر: سرخ کردن سیبزمینی در روغن
- دستگاه خنککننده: سردکردن چیپسهای تولید شده پیش از بستهبندی
- دستگاه طعم پاش: طعمدار کردن و افزودن ادویه به چیپس
- کانوایر بازبینی: بررسی و نظارت نهایی بر چیپسها
جمعبندی
خط تولید چیپس یکی از صنایعی است که ماده اولیه آن به راحتی یافت میشود و به دلیل محبوبیت بالایی که در بین تمامی سنین دارد، یکی از محصولات غذایی پرفروش خواهد بود. در نتیجه شرکتهای تولیدکننده مواد غذایی، به فکر تولید آن هستند.
مراحل تولید چیپس اگرچه جزئیات بسیار زیادی دارند، اما بهطورکلی میتوان این پروسه را نسبت به برخی دیگر از صنایع، همراه با چالشهای کمتر دانست. اگر در مورد راهاندازی خط چیپس و یا خرید دستگاه بسته بندی مواد غذایی و سایر تجهیزات نیاز به اطلاعات بیشتری دارید، میتوانید با متخصصان تیم شب چره با شماره 09022253620 تماس بگیرید و راهنماییهای لازم دراینخصوص را دریافت کنید.