نفت مانع پیشرفت اقتصادی است؟/ مولوی: درآمد سرانه عربستان ۳۰ هزار دلار است و قطر ۸۰ هزار دلار

پیمان مولوی، تحلیلگر اقتصادی، درباره چرایی سقوط ارزش ریال در چند دهه گذشته گفت: «استمرار این روند افت قدرت ریال به عنوان واحد پولی کشور، را اگر با صراحت بررسی کنیم و از مغلطه بپرهیزیم، با کمی کنکاش خواهیم شناخت. ویژگی اقتصاد ایران نفتی بودن آن است مانند کشورهایی چون عربستان سعودی یا امارات. این کشورها توانسته اند به نحوی نرخ پول ملی خود را به نرخ دلار اصطلاحا سنجاق کنند.»

او افزود: «اگر نگاهی به روند تحولات ارزی کشورهایی چون عربستان، قطر یا امارات بیاندازیم می بینیم دهه هاست نرخ برابری پول ملی آنها با در حدود ۳.۶ است. تفاوتی که میان ایران با این کشورها وجود دارد، در نگاه غالب دستگاه حکمرانی باید جست. در کشورهای مزبور اولویت سیاستگذار توسعه و پیشرفت اقتصادی آنها است و سعی می کنند تا جای ممکن از ایجاد موانع در مقابل توفیق اقتصاد خود جلوگیری کنند.»

مولوی گفت: «اقتصاد کشورهای نفتی خلیج فارس در این سالها همواره رشدی مناسب و بالا داشتند و سال به سال در جذب سرمایه گذاری موفق تر عمل کردند در حالی که رهاورد ایران از نفتی بودن، بیماری هلندی و رکود تورمی است.»

بیشتر بخوانید:

دولت باید بازار ارز را مدیریت کند/ شقاقی: تبعات حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی هنوز تمام نشده است

پیش‌بینی یک کارشناس از آینده نرخ ارز / راغفر: ما در جنگ اقتصادی هستیم و نمی‌شود توقع زندگی معمولی داشت

این کارشناس با رد دیدگاهی که نفتی بودن را مانع پیشرفت اقتصادی می داند توضیح داد: «به نظر من این حرفها خنده دار است زیرا با همین اقتصاد نفتی درآمد سرانه سعودی ها به حدود ۳۰ هزار دلار، اماراتی ها به ۴۰ هزار دلار و قطری ها به ۸۰ هزار دلار رسیده است. خبری از رشد منفی و رکود تورمی هم در آنجا نیست.»

او در توضیح در اولویت نبودن اقتصاد در کشور ادامه داد: « به عنوان مثال این موانعی که از محل دیگر (مثلا تنش های سیاسی و منطقه ای) در مقابل اقتصاد پیش می آید، یک نمونه از در اولویت نبودن اقتصاد هستند. اقتصاد ایران که سالها هر دلار در آن با نرخ هفت تومان معامله می شد در سالهایی که آن را کنار گذاشته همواره با تضعیف ریال مواجه بوده در حدی که اکنون هر دلار حدود ۸۲ هزار تومان شده است.»

وی افزود: «تفاوتی که میان ایران با این کشورها وجود دارد، در نگاه غالب دستگاه حکمرانی باید جست. در کشورهای مزبور اولویت سیاستگذار توسعه و پیشرفت اقتصادی آنها است و سعی می کنند تا جای ممکن از ایجاد موانع در مقابل توفیق اقتصاد خود جلوگیری کنند»

او معتقد است با ادامه روند فعلی تا سال آینده میزان نقدینگی موجود در اقتصاد کشور از ۱۲.۵ هزار همت هم بیشتر خواهد شد. مشروح این گفتگو را می‌توانید (اینجا) بخوانید.

۲۲۳۲۲۹

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا