عقب ماندگی برق از برنامه هفتم در ۶ماه اول اجرای آن
امیرعباس آذرموند: به گزارش خبرآنلاین مرکز پژوهشهای مجلس اخیرا در گزارشی به عملکرد بخش برق در نیمه نخست امسال پرداخته است. با توجه به آغاز برنامه هفتم از ابتدای امسال، نظارت مستمر بر بخش برق به منظور ارزیابی تحقق اهداف این برنامه از اهمیت زیادی برخوردار است. طبق قانون این برنامه، حداکثر توان تولید برق در زمان اوج بار در سال پایانی برنامه باید به ۸۷۱۴۰ مگاوات افزایش یابد که به معنای رشد متوسط سالانه ۷.۴ درصد طی دوران اجرای این برنامه است. در حالی که در نیمه نخست امسال به عنوان سال اول برنامه، حداکثر توان تولید برق در زمان اوج با رشد تنها ۲.۱ درصدی به ۶۲ هزار و ۳۱۵ مگاوات رسیده که میتوان گفت حدود ۳۲۱۲ مگاوات کمتر از حد مورد انتظار بوده است.
در آغاز ۱۴۰۳ که سال اول اجرای قانون برنامه هفتم به شمار میآید، مجموع ظرفیت اسمی نیروگاهی نصب شده ۹۲ هزار و ۳۵۱ مگاوات بوده است. از این میزان، نیروگاههای تجدیدپذیر ۱۰۳۶ مگاوات و نیروگاههای هستهای ۱۰۲۰ مگاوات را به خود اختصاص دادهاند. در نیمه نخست امسال نیز ظرفیت تولید برق کشور تا حدودی افزایش یافته اما سرعت رشد ظرفیتهای تولید برق متناسب با هدفگذاری برنامه هفتم نیست.
براساس قانون برنامه هفتم، ظرفیت اسمی نصب شده در پایان این برنامه باید به ۱۲۴هزار و ۴۸۵ مگاوات افزایش یابد. برای دستیابی به این هدف، نیاز به رشد متوسط سالانه ۶ درصدی وجود دارد. در شش ماهه اول سال ۱۴۰۳ در مجموع ۱۴۰۶ مگاوات به ظرفیت اسمی نیروگاهی افزوده شده که از این میزان ۱۱۲ مگاوات سهم نیروگاههای تجدید پذیر است.
در نیمه نخست امسال مجموع مصرف برق در کشور بالغ بر ۱۷۲ میلیارد کیلووات ساعت بوده است. بخش صنعت با داشتن سهمی ۳۴ درصدی بزرگترین مصرف کننده برق کشور است و بخش خانگی نیز با ۳۳.۶ درصد در رتبه دوم قرار دارد و پس از آن هم بخش کشاورزی با مصرف ۱۴.۱ درصد برق کشور در جایگاه سوم است.
براساس قانون برنامه هفتم، نیاز مصرف برق در زمان اوج بار باید تا پایان برنامه به حداکثر ۸۵ هزار و ۵۰۸ مگاوات برسد. این هدف بیانگر رشد متوسط سالیانه ۳ درصدی در طول زمان اجرای برنامه است. در سال جاری که نخستین سال اجرای این برنامه به شمار میاید رشد مصرف برق معادل ۸.۷ درصد بوده و نیاز مصرف به ۷۹ هزار و ۸۷۲ مگاوات افزایش یافته که حدود ۳۹۷۹ مگاوات بیش از هدف تعیین شده در قانون است. بنابراین توجه به سیاستهای مدیریت مصرف برق باید در اولویت قرار بگیرد.
به این ترتیب بررسی وضعیت شاخصهای برق در نیمه نخست امسال نشان میدهد که سرعت حرکت به سوی تحقق اهداف برنامه هفتم در بخش برق، بسیار کمتر از میزان مطلوب بوده و در صورت ادامه این وضعیت، دستیابی به اهداف مذکور دور از انتظار است. از جمله مهمترین کاستیها، رشد اندک نیروگاههای تجدیدپذیر و عدم مدیریت رشد فزاینده تقاضای برق است.
۲۲۳۲۲۹