آمریکا با فرمان جدید دونالد ترامپ، از سازمان بهداشت جهانی خارج میشود
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، با امضای فرمان اجرایی روند خروج این کشور از سازمان جهانی بهداشت (WHO) را آغاز کرد. این اقدام که در اولین روز کاری او در کاخ سفید صورت گرفت، بخشی از مجموعه فرمانهایی بود که ترامپ برای نمایش اولویتهای دولتش به اجرا گذاشت.
ترامپ پیشتر نیز در دوران ریاستجمهوریاش، در بحبوحهی دنیاگیری کووید ۱۹، اقدام مشابهی را در پیش گرفته بود. او سازمان جهانی بهداشت را به دلیل «مدیریت نادرست» در مقابله با این بیماری و «نفوذ سیاسی کشورهای عضو سازمان، بهویژه چین» مورد انتقاد قرار داده بود. پس از پایان دورهی اول ریاستجمهوری ترامپ، جو بایدن با لغو این تصمیم ایالات متحده را به سازمان بازگرداند.
ترامپ میگوید سازمان جهانی بهداشت «بیشازحد چینمحور» است
بهگزارش بیبیسی، ترامپ در جریان امضای فرمان اعلام کرد: «آنها برای بازگشت ما اشتیاق زیادی داشتند، خواهیم دید که چه میشود.» این اظهارات ممکن است اشارهای به احتمال بازگشت مجدد آمریکا به سازمان باشد، هرچند جدیت آن نامشخص است.
در متن فرمان ترامپ آمده است که ایالات متحده بهدلیل سوء مدیریت سازمان جهانی بهداشت در درمورد دنیاگیری کووید ۱۹ که از ووهان چین آغاز شد و سایر بحرانهای بهداشت جهانی، عدم اعمال اصلاحات فوری و ضروری و ناتوانی در نشاندادن استقلال خود دربرابر نفوذ سیاسی کشورهای عضو، از سازمان بهداشت جهانی خارج میشود. فرمان ترامپ همچنین به «بار مالی سنگین و غیرمنصفانه» عضویت در سازمان بر دوش آمریکا اشاره میکند.
بیشتر بخوانید
ترامپ در دورهی نخست ریاستجمهوریاش نیز بارها سازمان جهانی بهداشت را به جانبداری از چین متهم کرده و این نهاد را «بیشازحد چینمحور» خوانده بود. او باور داشت که راهنماییها و توصیههای این نهاد در دوران شیوع کرونا تحتتأثیر فشارهای سیاسی قرار داشته است. با این وجود، آمریکا در دوران ریاستجمهوری بایدن بهعنوان بزرگترین تأمینکنندهی مالی این سازمان باقی ماند و در سال ۲۰۲۳، حدود یکپنجم از بودجه ۶٫۸ میلیارد دلاریاش را تأمین کرد.
تصمیم ترامپ برای خروج از سازمان جهانی بهداشت واکنشهای گستردهای را برانگیخته است. کارشناسان بهداشت عمومی هشدار دادهاند که این اقدام میتواند سلامت مردم آمریکا و جهان را تحتتأثیر قرار دهد. علاوهبر این، چنین تصمیمی ممکن است به تلاشهای جهانی برای مقابله با بیماریهای عفونی مانند مالاریا، سل و اچآیوی (ایدز) آسیب برساند.
کارشناسان مخالف با فرمان ترامپ میگویند خروج از سازمان جهانی بهداشت «نهتنها به سلامت جهانی لطمه میزند، بلکه توانایی علمی و رهبری آمریکا را نیز تضعیف میکند.» آنها این تصمیم را بهعنوان «ضربهای جدی به سلامت جهانی و زخمی عمیق بر جایگاه آمریکا» توصیف میکنند.