از دهانه‌های تاریک تا گدازه‌های درخشان؛ عوارض سطحی شگفت‌انگیز عطارد از نگاه بپی‌کلمبو

فضاپیمای بپی‌کلمبو به‌تازگی ششمین و آخرین پرواز نزدیک خود از کنار سیاره عطارد را انجام داد و تصاویری شگفت‌انگیز از درونی‌ترین جهان منظومه شمسی به ثبت رساند. این عکس‌ها از برخی اسرار عطارد که بپی‌کلمبو سال آینده هنگام ورود به مدار این سیاره مورد مطالعه قرار خواهد داد، سرنخ‌‌های جذابی ارائه می‌دهند.

فضاپیمای مشترک آژانس فضایی اروپا (ESA) و آژانس کاوش‌های هوافضای ژاپن (JAXA)، آخرین گذر نزدیک خود را چهارشنبه ۸ ژانویه در ساعت ۰۹:۲۹ به وقت ایران انجام داد. درطول این گذر، بپی‌کلمبو به فاصله‌ی فقط ۲۹۵ کیلومتری از سمت پشت به خورشید عطارد رسید و حدود ۷ دقیقه بعد، برفراز قطب شمال این سیاره پرواز کرد.

شش پرواز گذری بپی‌کلمبو صرفاً مقدمه‌ای برای ورود فضاپیما به مدار قطبی عطارد بودند و تازه در آن زمان، ماموریت واقعی کاوشگر آغاز خواهد شد. درواقع، بپی‌کلمبو مجبور بود با این پروازها از گرانش عطارد برای کاهش سرعت و تنظیم مسیر خود بهره بگیرد. تزریق مداری بپی‌کلمبو قرار است در ۲۱ نوامبر ۲۰۲۶ انجام شود. دانشمندان پروژه بپی‌کلمبو در بیانیه‌ای گفتند:

مرحله‌ی اصلی ماموریت بپی‌کلمبو تازه دو سال دیگر آغاز می‌شود؛ اما هر ۶ پرواز گذری فضاپیما اطلاعاتی ارزشمند درباره‌ی این سیاره‌ی کمترکاوش‌شده در اختیار ما قرار داده است. در چند هفته‌ی آینده، تیم بپی‌کلمبو سخت تلاش خواهد کرد تا به‌وسیله‌ی داده‌های این پرواز، اسرار عطارد را کشف کند.

نورافشانی بر دهانه‌های تاریک و سطح روشن عطارد

تصویر زیر نمایی از سطح عطارد را هنگام عبور بپی‌کلمبو از خط جدا‌کننده‌ی سمت شب و روز سیاره نشان می‌دهد. این عکس به دانشمندان امکان داد تا به‌طور مستقیم به دهانه‌های همیشه سایه‌دار عطارد نگاه کنند. در تصویر، لبه‌ی دهانه‌های پروکوفیف، کاندینسکی، تالکین و گوردیمر به همراه اعماق سایه‌دار آن به نمایش درآمده است.

با وجود نزدیکی سیاره عطارد به خورشید، اعماق دهانه‌های این سیاره از سردترین مکان‌ها در منظومه شمسی هستند. دهانه‌های عطارد به‌شدت مورد توجه دانشمندان هستند؛ زیرا شواهد از وجود آب یخ‌زده در آن‌ها حکایت می‌کند. وقتی بپی‌کلمبو به مدار عطارد وارد شود، بررسی وجود آب در دهانه‌ها، یکی از وظایف اصلی آن خواهد بود.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا