عرضه اولیه سیسکو؛ از شیوه کشف قیمت تا نقدینگی مورد نیاز

فرارو – عرضه اولیه سیسکو، نهمین عرضه اولین امسال بورس است که به شیوه ثبت سفارش جهت کشف قیمت در روز چهارشنبه ۱۲ دی‌ماه صورت می‌گیرد. 

به گزارش فرارو؛ عرضه اولیه سیسکو شامل تعداد پنج میلیارد و ۹۵۰ میلیون سهم، معادل هفت درصد از سهام شرکت فولاد سیرجان ایرانیان می‌شود. این شرکت به عنوان ششصد و چهاردهمین شرکت در بخش فلزات اساسی پذیرفته شده و در گروه و طبقه تولید آهن و فولاد پایه، با نماد سیسکو، روی تابلوی اصلی بازار دوم بورس تهران به نمایش درمی‌آید. حداکثر سهمیه در نظر گرفته شده برای هر کد حقیقی و حقوقی، در عرضه اولیه سیسکو ۲۰ هزار سهم خواهد بود.

عرضه اولیه سیسکو با بیمه سهام ۳۵ درصدی 

عرضه اولیه سیسکو، دارای اﺧﺘﯿﺎر ﻓﺮوش تبعی با نرخ ۳۵ درصد است. به این معنی که اگر ۱۲ دی ماه سال آینده، بازدهی سهم کمتر از ۳۵ درصد شده بود، مابه‌تفاوت آن به حساب سهامداران واریز می‌شود. در عرضه اولیه‌های قبلی مانند دزاگرس، فسبزوار و فجهان، سود تضمین شده معادل ۳۰ درصد در نظر گرفته شد.

عرضه اولیه سیسکو به این ترتیب در صورتی که قبل سررسید یک‌ساله به سودآوری برسد یا میزان سود آن از نرخ ۳۵ درصد بیمه سهام بیشتر باشد، موجبات شادی و خرسندی سهامداران را فراهم خواهد کرد، اما شرکت فولاد سیرجان آنقدر از خودش و سهمش مطمئن است که بیمه سهام با نرخ ۳۵ درصد را پیشنهاد بدهد.

اگر کسی برای مدت یک‌سال سهام خریداری شده در عرضه اولیه سیسکو را نگه داشت و در سررسید، کمتر از ۳۵ درصد سود کرده بود، پای بیمه وسط می‌آید تا به اندازه ۳۵ درصد، سود خرید عرضه اولیه شرکت فولاد سیرجان را بپزدازد. شرط اصلی، عدم فروش سهام تا یک‌سال است و این تضمین فقط مختص خریداران عرضه اولیه در روز عرضه خواهد بود.

عرضه اولیه سیسکو به چه روشی برگزار می‌شود؟

عرضه اولیه سیسکو، نهمین عرضه اولیه سال ۱۴۰۳ خواهد بود و به روش ثبت سفارش جهت کشف قیمت روز چهارشنبه ۱۲ دی انجام می‌شود. 

عرضه اولیه به شیوه ثبت سفارش جهت کشف قیمت یا اصطلاحا Book Building، یکی از روش‌های رایج عرضه سهام شرکت‌ها برای اولین بار در بورس اوراق بهادار است. این روش به منظور تعیین قیمت منصفانه و شفاف سهام و همچنین توزیع عادلانه آن بین سرمایه‌گذاران استفاده می‌شود. در این روش، قیمت سهام به صورت توافقی و بر اساس سفارش‌های ثبت شده توسط سرمایه‌گذاران تعیین می‌شود.

عرضه اولیه به شیوه ثبت سفارش، پنج مرحله دارد. ابتدا، شرکت عرضه‌کننده سهام، با همکاری مشاور عرضه، یک بازه قیمت برای سهام خود تعیین و اعلام می‌کند. این بازه معمولاً شامل یک حداقل و حداکثر قیمت است. سپس سرمایه‌گذاران (اعم از حقیقی و حقوقی) در بازه زمانی مشخص شده، سفارش‌های خرید خود را با تعیین تعداد سهام و قیمت پیشنهادی در داخل بازه قیمت اعلامی، ثبت می‌کنند. هر سرمایه‌گذار می‌تواند قیمت مورد نظر خود را در بازه تعیین شده برای خرید سهام پیشنهاد دهد.

عرضه اولیه به شیوه ثبت سفارش جهت کشف قیمت، پس از پایان مهلت ثبت سفارش ادامه پیدا می‌کند؛ حالا تمامی سفارش‌های ثبت شده توسط کارگزاران جمع‌آوری و بررسی می‌شوند تا کشف قیمت بر اساس سفارش‌های ثبت شده، صورت بگیرد. این قیمت معمولاً به گونه‌ای تعیین می‌شود که بیشترین حجم سهام با آن قیمت یا قیمتی بالاتر از آن، به فروش برسد. به عبارت دیگر، نقطه‌ای که عرضه و تقاضا به تعادل می‌رسند.

عرضه اولیه پس از کشف قیمت، ادامه پیدا می‌کند و سهام به سرمایه‌گذارانی که سفارش خود را ثبت کرده‌اند، تخصیص داده خواهد شد. در صورتی که تقاضا برای سهام بیش از تعداد سهام عرضه‌شده باشد، ممکن است تخصیص به صورت نسبی و بر اساس سازوکار‌های مشخصی انجام شود.

عرضه اولیه به شیوه ثبت سفارش جهت کشف قیمت را عادلانه می‌دانند، چون در آن قیمت سهام منصفانه‌تر از باقی روش‌ها تعیین خواهد شد.

عرضه اولیه سیسکو، دارای اﺧﺘﯿﺎر ﻓﺮوش تبعی با نرخ ۳۵ درصد است و اگر ۱۲ دی ماه سال آینده، بازدهی سهم کمتر از ۳۵ درصد شده بود، مابه‌تفاوت آن به سهامداران پرداخت می‌شود

عرضه اولیه سیسکو چقدر نقدینگی نیاز دارد؟

عرضه اولیه سیسکو روز چهارشنبه ۱۲ دی ماه انجام می‌شود و در آن دامنه قیمت هر سهم بین ۲۹۲۲ تا ۳۲۹۴ ریال تعیین شده است. سهمیه هر سهامدار حقیقی و حقوقی در عرضه اولیه سیسکو ۲۰ هزار سهم تعیین شده ولی احتمال دارد در صورت استقبال از آمار سهمیه کاسته شود؛ بنابراین در حالت اولیه، حداکثر نقدینگی مورد نیاز حدود ۶.۵ میلیون تومان برای خرید ۲۰ هزار سهم خواهد بود.

عرضه اولیه سیسکو احتمالا پرطرفدار خواهد بود؛ به این معنی که سهمیه ۲۰ هزار سهمی آب می‌رود. با فرض مشارکت ۸۰۰ هزار کد بورسی، تصور می‌شود هفت هزار و ۴۳۸ سهم به هر نفر برسد که در این صورت نقدینگی مورد نیازمند دو میلیون و ۴۵۱ میلیون تومان خواهد بود.

اگر ۹۰۰ هزار کد بورسی در عرضه اولیه سیسکو شرکت کنند، سهمیه هر نفر به شش هزار و ۶۱۱ سهم کاهش پیدا می‌کند و نقدینگی تا دو میلیون و ۱۷۸ هزار تومان آب می‌رود. مشارکت در عرضه اولیه‌های قبلی از یک میلیون کد بورسی پایین‌تر نیامده. این مرتبه هم با فرض مشارکت یک میلیون کد، به هر نفر پنج هزار و ۹۵۰ سهم می‌رسد و نقدینگی مورد نیاز یک میلیون و ۹۶۰ هزار تومان تخمین زده می‌شود. 

نقدینگی مورد نیاز برای حضور در عرضه اولیه سیسکو، با فرض مشارکت یک میلیون و ۱۰۰ هزار کد بورسی و یک میلیون و ۲۰۰ هزار کد بورسی به ترتیب یک میلیون و ۷۸۲ هزار تومان و یک میلیون و ۶۳۳ هزار تومان محاسبه می‌شود. در این حالت به هر نفر پنج هزار و ۴۰۹ سهم یا چهار میلیون و ۹۵۸ سهم تعلق می‌گیرد.

عرضه اولیه سیسکو از این نظر اهمیت دارد که موارد قبلی عموما عرضه‌اولیه‌های کوچک به حساب می‌آمدند. مثلا در عرضه اولیه آواک، مشارکت به یک میلیون و ۴۹ هزار و ۹۳۰ کد بورسی رسید. نهایتا ۹۵ سهم به هر نفر اختصاص پیدا کرد و میزان نقدینگی نتوانست از ۶۴ هزار و ۸۸۵ تومان بالاتر برود.

عرضه اولیه با توجه به حال‌و‌روز بورس، امسال برای چهار ماه متوقف شد. تا تیرماه ۱۴۰۳، شاهد عرضه اولیه سه شرکت گوهر فام، بیمه اتکایی ایران معین و شرکت نور ایستا پلاستیک بودیم و پس از آن عرضه اولیه رخ نداد. طلسم اوایل آذر شکسته شد و کانی کربن طبس، برنا باطری و دانش بنیان پویا نیرو در صف عرضه اولیه قرار گرفتند. دزاگرس و آواک، به ترتیب هفتمین و هشتمین عرضه اولیه سال ۱۴۰۳ بودند.

عرضه اولیه سیسکو متعلق به فولاد سیرجان ایرانیان، نهمین عرضه سال ۱۴۰۳ به شمار می‌رود و پیش‌بینی می‌شود، عرضه اولیه نماد معاملاتی شرکت نساجی بابکان در قالب نماد نبابک، سهام شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی آن در نماد نیشکر، گروه مدیریت نیروگاهی ایرانیان مپنا با نماد ومپنا و تولید انرژی برق شمس پاسارگاد با نماد شمس، عرضه اولیه‌های بعدی بازار سرمایه تا پایان سال، لقب بگیرند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا