ریزش ۴ هزار تومانی تتر در ۴۸ ساعت؛ مداخله بانک مرکزی، هیجانات ارزی را کاهش داد

اقدام بانک مرکزی در مسدودسازی درگاه‌های پرداخت صرافی‌های متخلف رمزارز و تقویت عرضه ارز پتروشیمی‌ها، بازار ارز را کاهشی کرد. 

به گزارش ایسنا، در روزهای اخیر، بازار ارز ایران شاهد کاهش قابل توجه نرخ تتر بوده است. بخشی از این کاهش که طی ۴۸ ساعت گذشته با ریزش بیش از ۴۰۰۰ تومانی از کانال ۸۲ به کف کانال ۷۸ رخ داد، نتیجه مداخلات بانک مرکزی و مسدودسازی صرافی‌های رمزارز متخلف است. این اقدام همزمان با مداخله در بازار هرات، نرخ دلار در تهران را نیز کاهش داده و به کانال ۷۹ بازگردانده است. 

همچنین التهابات منطقه و تسویه حساب شرکت‌ها در روزهای پایانی سال میلادی، که در هفته‌های اخیر فشاری مثبت بر قیمت ارز وارد کرده بود، کاهشی شده و به آرامش رسیده است که عاملی دیگر در کاهش قیمت دلار و تتر محسوب می‌شود. 

ریزش نرخ‌ها در بازار محدود به دلار نیست و دیگر ارزهای عمده از جمله یورو و درهم نیز با ورود بازارساز روند کاهشی خود را آغاز کرده‌اند به طوری که اکنون یورو در دامنه ۸۳ هزار تومان و درهم در حال بازگشت به محدوده ۲۱ هزار تومان است. 

نقش صرافی‌های رمزارز در نوسانات ارزی

تتر، به عنوان یک استیبل‌کوین، نقشی مشابه دلار و درهم در بازار ارز ایران ایفا می‌کند. برخی صرافی‌های رمزارز با انجام روزانه معادل ۵۰ میلیون دلار (حدود ۴ همت) سفته‌بازی روی تتر، به هیجانات بازار ارز دامن می‌زدند. این فعالیت‌ها نه تنها به نوسانات شدید ارزی منجر می‌شد، بلکه زمینه‌ساز پولشویی و عملیات غیرشفاف مالی نیز بود. 

اقدامات بانک مرکزی در مقابله با تخلفات

بانک مرکزی با شناسایی این تخلفات، اقدام به مسدودسازی درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارز کرد. این تصمیم به دلیل سفته‌بازی و پولشویی در بازار تتر و همچنین پنهان بودن ترازنامه‌های مالی و عملیات غیرشفاف بانکی و خارج از ضوابط این صرافی‌ها اتخاذ شد. پیش از این، بانک مرکزی و نهادهای نظارتی نسبت به تخلفات ریالی شرکت‌های پرداخت‌یار در ایجاد سیستم تسویه آنی در معاملات متعدد هشدار داده بودند، اما این هشدارها جدی گرفته نشده بود. 

همچنین نهاد سیاست‌گذار پولی، با ایجاد بازار ارز توافقی، بستری را فراهم کرده است تا واسطه‌های ارزی حذف شوند و با مرجعیت‌بخشی به این بازار، شفافیت معاملات ارزی در کشور افزایش یابد. 

تأثیر عرضه ارز پتروشیمی‌ها بر ثبات بازار

علاوه بر اقدامات فوق، روز گذشته جلسه‌ای میان شرکت‌های بزرگ پتروشیمی به عنوان عرضه‌کنندگان عمده ارز در کشور با رئیس کل بانک مرکزی برگزار شد که در این جلسه مقرر شد، در روزهای آینده عرضه ارز این شرکت‌ها در سامانه نیما افزایش یافته و همچنین از ابتدای هفته آینده، به صورت هماهنگ شرکت‌های حوزه پتروشیمی ارز خود را در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله عرضه کنند. 

محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در این جلسه اظهار کرد: همه فعالان اقتصادی کشور با پیش‌بینی‌پذیر شدن نرخ ارز در بازار ارز تجاری که کشف نرخ در آن بر مبنای عرضه و تقاضا و به صورت توافق انجام می‌شود، منتفع خواهند شد. در این بازار حجم معاملات روز به روز افزایش می‌یابد. 

بر اساس گزارش‌ها، شرکت‌های پتروشیمی به عنوان بزرگ‌ترین عرضه‌کنندگان ارز در کشور، در سال گذشته ۸.۳ میلیارد دلار عرضه ارزی انجام دادند که در سال جاری این عدد به ۹.۳ میلیارد دلار رسیده است و رشدی ۱۲ درصدی را ثبت کرده است. این افزایش عرضه، به تعمیق بازار ارز تجاری و به دنبال آن کاهش نوسانات در بازارهای غیررسمی کمک کرده است. 

اصغر بالسینی، سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران در این خصوص گفت: نرخ‌های بازار غیر رسمی، نرخ‌های رسمی و قابل اتکا نیست. آنچه در بازار ارز تجاری صورت می‌گیرد، یک بازار واقعی بوده که نرخ آن رسمی است و قطعا کمک خواهد کرد که سیگنال واقعی به اقتصاد کشور از طریق این بازار صورت بگیرد. 

اقدامات اخیر بانک مرکزی در مسدودسازی صرافی‌های رمزارز متخلف، مداخله در بازارهای ارزی و افزایش عرضه ارز توسط شرکت‌های پتروشیمی، نقش مؤثری در کاهش نوسانات ارزی و حفظ ارزش پول ملی داشته است. این سیاست‌ها نشان‌دهنده رویکرد قاطع بانک مرکزی در مقابله با تخلفات و حمایت از اقتصاد کشور است. با ادامه این رویکرد و همکاری بخش‌های مختلف اقتصادی، می‌توان به ثبات بیشتر در بازار ارز و بهبود معیشت مردم امیدوار بود.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا