۱۰ اکتشاف خیره کننده مصر باستان در سال ۲۰۲۴؛ از معابد پنهان تا مراسم آیینی روانگردان
مصر باستان در سال گذشته همچنان به شگفتانگیز بودن خود ادامه داد. کاوشگران توانستند معابد و آثار باستانی متعدد را پس از چندین هزار سال کشف کنند.
هر سال که میگذرد، کاوشگران آثار باستانی بیشتری از مصر باستان کشف میکنند و سال ۲۰۲۴ نیز از این قاعده مستثنا نبود. سال گذشته برای علم باستان شناسی سال پرباری بود و دیرینه شناسان علاوه بر اکتشافات چشمگیر در سر تا سر جهان، آثار فوق العادهای را همچنان از دل خاک در کشور مصر بیرون کشیدند. در ادامه با گجت نیوز همراه باشید تا ۱۰ مورد اکتشاف خیره کننده مصر باستان در سال ۲۰۲۴ را به شما معرفی کنیم.
با مهمترین اکتشافات مصر باستان در ۲۰۲۴ آشنا شوید
یک رصدخانه نجومی، زبانهای طلایی پیدا شده در مومیاییها، شمشیری با نام فرعون رامسس دوم و تلاش ۴۵۰۰ ساله برای درمان سرطان تنها بخشی از کشفیات جالب مصر باستان در سال ۲۰۲۴ هستند.
اولین رصدخانه نجومی
باستان شناسان چیزی را کشف کردند که معتقدند اولین رصدخانه نجومی شناسایی شده در مصر باستان است. این سازه L شکل که قدمت آن به قرن ششم پیش از میلاد بازمیگردد، مساحتی به وسعت ۸۵۰ متر مربع (۹۱۵۰ فوت مربع) و یک دروازه شرقی دارد که از آنجا میتوان خورشید و ستارگان را رصد کرد. همچنین یک ساعت آفتابی سنگی بزرگ و حکاکی از یک ناظر که خورشید را تماشا میکند، کشف کردهاند.
دختر فرماندار
مقبرهای متعلق به «ایدی»، دختر یکی از فرمانداران که در دوران سلطنت سنوسرت اول (حدود ۱۹۶۱ تا ۱۹۱۷ پیش از میلاد) زندگی میکرد، در اسیوط کشف شد. او در دو تابوت دفن شده بود که یکی داخل دیگری قرار گرفته بودند. این تابوتها را با متون پیچیدهای پوشانده بودند و ظاهرا هدفشان کمک به فرد درگذشته برای پیدا کردن راه خود در دنیای زیرین بوده.
باستان شناسان اشاره کردهاند که یافتن تابوتهای سالم مربوط به این دوره بسیار نادر است. اگرچه مقبره او در دوران باستان غارت شده بود، بخشهایی از اسکلت Idi هنوز باقی مانده و کاوشگران توانستند این بقایا را کشف کنند.
زبانهای طلایی
چندین زبان طلایی که قدمتی حدود ۲۰۰۰ سال دارند، در محوطه اوکسیرینخوس (Oxyrhynchus) کشف شدند. در ژانویه ۲۰۲۴، باستان شناسان کشف دو زبان طلایی را تایید و سپس در دسامبر ۲۰۲۴ اعلام کردند که موفق به کشف ۱۳ زبان طلایی دیگر در این محل شدند . با افزودن این موارد به زبانهای طلایی کشف شده در سالهای گذشته، تعداد کل آنها به ۲۹ رسید. مصریان باستان بر این باور بودند که زبانهای طلایی میتوانند به متوفی کمک کنند تا در دنیای پس از مرگ صحبت کند.
شمشیر رامسس دوم
یک شمشیر برنزی با حکاکی نام فرعون رامسس دوم (حکومت حدود ۱۲۷۹ تا ۱۲۱۳ پیش از میلاد) در بقایای یک پادگان نظامی در شمال غربی دلتای نیل کشف شد. این شمشیر را احتمالا به عنوان پاداش سلطنتی به یک افسر ارشد داده بودند. کشف این شمشیر در اتاقی کوچک نزدیک به منطقهای که دشمن میتوانست به آن نفوذ کند، نشان میدهد که این شمشیر برای مبارزه طراحی شده و صرفا جنبه نمایشی نداشت.
نقاشیهای دیواری ۴۳۰۰ ساله و نمایش زندگی روزمره در مصر باستان
دانشمندان مقبرهای ۴۳۰۰ ساله که با نقاشیهای دیواری تزئین شده بود و صحنههایی از زندگی روزمره را نشان میداد، در دهشور (Dahshur) کشف کردند. این صحنهها الاغهایی را نشان میدهند که با لگد مال کردن غلات آنها را میکوبند و از هم جدا میکنند. کشتیهایی که در رود نیل حرکت میکنند و کالاهایی که در یک بازار فروخته میشوند هم در این تصاویر به خوبی مشاهده میکنیم. این مقبره به یک مقام رسمی به نام سنب نب اف (Seneb-Neb-Af) و همسرش ایدت تعلق داشت که کاهنه الهه هاتور (Hathor) بوده است.
آلودگی مس در بندر هرم بزرگ
دانشمندان آثار آلودگی شدید مس را در بندر نزدیک هرم بزرگ پیدا کردند؛ جایی که برای انتقال مصالح و کارگران در مصر باستان از آن استفاده میشد. این بندر اکنون خشک شده، اما تیم تحقیقاتی رسوبات آن را تحلیل کردهاند. آنها دریافتند که اوج آلودگی حدود ۴۵۰۰ سال پیش یعنی در زمان ساخت اهرام جیزه، رخ داده. به طوری که سطح مس به پنج تا شش برابر میزان طبیعی خود رسیده بود.
۳۰ مقبره مصر باستان در اسوان
دیرینه شناسان بیش از ۳۰ مقبره را که در یک تپه در اسوان قرار داشتند، کشف کردند. مردمان باستان از این مقبرهها بین قرن ششم پیش از میلاد تا قرن دوم یا سوم میلادی استفاده میکردند. بسیاری از مقبرهها شامل اعضای کامل یک خانواده میشد که آنها را با هم دفن کرده بودند. حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از مومیاییهای داخل این مقبرهها متعلق به کودکان و نوزادان بود. دانشمندان همچنین دریافتند که کمخونی و بیماریهای عفونی از شایعترین دلایل مرگ و میر این افراد بوده.
شواهدی از مراسم توهمزا ۲۲۰۰ ساله در یک گلدان با تصویر الهه کوتوله
دانشمندان ترکیبی روانگردان با رنگ خون را در یک گلدان ۲۲۰۰ ساله پیدا کردند که تصویر الهه کوتوله Bes را روی آن حکاکی کرده بودند. این کشف نشان میدهد که اهالی مصر باستان احتمالا در مراسم آیینی روانگردان شرکت میکردند که به بازآفرینی یک داستان اسطورهای کمک میکرد. در این داستان، خدای کوتوله بس، الهه آسمان هاتور را فریب میدهد. هاتور در حالت خونخواهی قرار داشت. بس یک نوشیدنی آمیخته با دارویی گیاهی که به شکل خون درآمده بود را به هاتور خوراند. این نوشیدنی باعث شد که هاتور به خوابی عمیق و فراموشی فرو برود.
تلاش اهالی مصر باستان برای درمان سرطان
دانشمندان شواهدی پیدا کردند که نشان میدهد مصریان باستانی تلاش کردهاند یک تومور را از جمجمه مردی که حدود ۴۵۰۰ سال پیش زندگی میکرد، بردارند. جمجمه حاوی شواهدی از یک تومور اصلی بزرگ و همچنین تومورهای کوچکتر بود.
شواهد نشان میدهد که فردی تلاش کرده بود تا سرطان را با استفاده از ابزارهای جراحی فلزی بردارد. تلاش این فرد موفقیتآمیز نبود، اما نشان میدهد که مصریان باستانی در حدود زمانی که اهرام جیزه ساخته میشد، در حال توسعه روشهای درمانی برای رفع سرطان بودهاند.
کشف معبد ۲۱۰۰ ساله در کنار صخره مخفی
معبدی ۲۱۰۰ ساله در کنار یک صخره در محل آتریبیس کشف شد. باستان شناسانی که در حال حفاری این معبد بودند، یک نقش برجسته پیدا کردند که پادشاه بطلمیوس هشتم (زمان حکومت حدود ۱۷۰ تا ۱۱۶ پیش از میلاد) را نشان میدهد. پادشاه در این طرح قربانیهایی به الهه شیرسر Repit و پسرش کولانتس تقدیم میکند. آنها همچنین نمادهای نجومی مانند دو دِکان یا ستارگانی که به مردم در تعیین زمان کمک میکنند پیدا کردند. این دِکانهای موجود در نقشها با بدنهای انسانی و سرهای حیوانی به تصویر کشیده شدهاند.