تولید و واردات لاستیک از تقاضا پیشی گرفت/ تقاضا برای پایان سهمیهبندی لاستیک
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لاستیک در گفتوگو با «تجارتنیوز»:
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لاستیک، روغن و پنچرگیران تهران با اشاره به تغییرات اساسی در بازار لاستیک از پایان عصر کمبود و محدودیتهای سختگیرانه خبر داد و گفت: با تولید و واردات بیش از نیاز کشور، بازار لاستیک دیگر نیازی به محدودیتها ندارد.
بازار لاستیک در سالهای گذشته با چالشهایی همراه بوده که شیوه عرضه و توزیع این کالا را به طور قابل توجهی تحت تأثیر قرار داده است. کمبود لاستیک در دورهای، سیاستگذاران را وادار کرد تا برای جلوگیری از احتکار و ایجاد تعادل در بازار، محدودیتهایی بر توزیع این کالا اعمال کنند.
در حال حاضر خرید و فروش لاستیک تنها از طریق سامانه جامع تجارت انجام میشود. مصرفکنندگان، بهویژه رانندگان و صاحبان خودروهای سنگین، برای تأمین نیاز خود مجبورند در صفهای طولانی انتظار بکشند یا با سهمیهبندیهای سختگیرانه مواجه شوند.
این محدودیتها، ضمن کاهش دسترسی آزاد به لاستیک، باعث افزایش تقاضای کاذب و ذخیرهسازی غیرضروری این کالا در بین مصرفکنندگان شد. برخی از واسطهها نیز از این شرایط سواستفاده کرده و لاستیک را با قیمتهای بالاتر در بازار سیاه عرضه میکردند. نتیجه این روند، بازاری پرتنش و نارضایتی گسترده در میان مصرفکنندگان بود که تأثیر منفی بر حملونقل عمومی و خصوصی داشت.
اتحادیه صنف فروشندگان لاستیک، روغن، پنچرگیران و فیلترسازان تهران نیز با شکایت از وضع موجود در نامهای به اتاق اصناف خواستار حذف محدودیت توزیع چهار حلقه لاستیک از طریق سامانه تجارت شد. این اتحادیه با اشاره به بررسیهای بازار و شرایط موجود، درخواست کرده است که الزام فروش 80 درصدی لاستیکها برای دریافت خریدهای بعدی نیز حذف شود. آنها معتقدند که این تغییرات میتواند به تسریع فرآیند توزیع و جلوگیری از انباشت کالا در واحدهای تولیدی و توزیعی کمک کند.
وضع بازار سر و سامان گرفت؟
محمدرضا آلسارا، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لاستیک، روغن و پنچرگیران تهران، در گفتوگو با تجارتنیوز با اشاره به اینکه محدودیتها برای توزیع عادلانه بود، گفت: در گذشته به دلیل کمبود لاستیک، محدودیتهایی در عرضه اعمال شده بود تا امکان توزیع عادلانه فراهم شود. اما اکنون شرایط تغییر کرده است. عرضه لاستیک به قدری افزایش یافته که باید تدابیری اتخاذ کرد تا این کالا از طریق کانالهای مختلف بهراحتی در دسترس عموم قرار گیرد.
او افزود: در حال حاضر، کمبودی در بازار وجود ندارد و اعمال محدودیت بر توزیع لاستیک دیگر منطقی نیست. با توجه به تولید و واردات بیش از نیاز کشور، به نظر نمیرسد مشکلات گذشته تکرار شود. خوشبختانه شرایط بازار در وضعیت مناسبی قرار دارد.
وی با تأکید به اینکه که افزایش دسترسی به لاستیک و حذف موانع بیمورد میتواند تأثیر مثبتی بر بازار داشته باشد، توضیح داد: اگر لاستیک بهموقع به دست مصرفکننده برسد، از انباشت و کاهش کیفیت آن جلوگیری میشود. این تغییرات میتواند بر بخشهای دیگر مرتبط نیز اثرگذار باشد. افزایش عرضه و برداشتن محدودیتها باعث میشود مصرفکننده واقعی برای خرید اقدام کند، بدون آنکه نیاز به ذخیره بیمورد در خانه داشته باشد. شرایط فعلی، فضای مناسبی برای این تغییرات ایجاد کرده است.
برای مطالعه بیشتر صفحه بازار کالا را در تجارتنیوز دنبال کنید.