افزایش قیمت آیفون به معنای گران فروشی نیست
بیش از دو سال از ممنوعیت واردات آیفون 14 و سریهای پس از آن میگذرد، اما این محصولات به صورت قاچاق وارد کشور میشوند و در بازار به وفور وجود دارند.
از سال 1401، دولت به دلیل جلوگیری از افزایش و نوسان قیمت ارز و دلار، کاهش فشار مالی بر خانوار، حمایت از تولید داخلی و کاهش وابستگی به واردات، اقدام به محدود کردن واردات آیفون 14 به بالا کرد، اما از زمان اعمال ممنوعیت به ارزش حدود یک میلیارد دلار آیفون ۱۴ و ۱۵ به صورت قاچاق وارد کشور شد و بازار سیاه را در کشور گسترش داد.
بر اساس آمار ارائهشده در سال 1402، واردات آیفون از منظر تجاری نزدیک به ۱۴ میلیون و ۲۲۲ هزار دستگاه بوده و از نظر مسافری نیز تعداد آن به ۴۶۶ هزار و ۲۷۴ رسیده است. مجموع واردات تلفنهای همراه وارداتی نیز تاکنون برابر با ۱۴ میلیون و ۶۸۸ هزار و ۵۸۰ دستگاه است.
در یک سال گذشته هم این وضعیت موجی از نارضایتی را برای علاقهمندان به فناوری وجود آورده و افراد ناچارند برای استفاده از خدمات شبکه، خرید گوشیهای دست دوم و قاچاق را در اولویت قرار دهند. همچنین افزایش درخواستها و کارزارها برای آزادسازی واردات این کالا چندین بار توجه مجلس را به خود جلب کرد، اما وعدههای مسئولان در این زمینه هیچوقت محقق نشد.
صبح امروز هم مصوبهای مبنی بر برطرف شدن مشکل رجیستر آیفون منتشر شد که موجی از هیجان و نگرانی را بر بازار موبایل کشور تزریق کرد.
قانونی شدن واردات منجر به افزایش قیمت میشود
محمدرضا فرجیتهرانی، نایب رئیس اتاق اصناف تهران و رئیس اتحادیه فناوران رایانه در گفتوگو با تجارتنیوز گفت: آییننامه جدید مربوط به واردات آیفونهای ۱۴ به بالاتر تصویب شده است. تاکنون، به دلیل عدم امکان رجیستری، فروشندگان آیفون ۱۴ به بالا مجبور بودند این محصولات را با سود بسیار کم به فروش برسانند، زیرا این گوشیها به صورت مسافری وارد کشور میشدند، همچنین با قانونی و شفاف شدن واردات، احتمالاً یک تأخیر هفت تا هشت روزه در عرضه این گوشیها به وجود خواهد آمد که میتواند منجر به افزایش قیمتها شود.
وی توضیح داد: اگر قیمت گمرکی روی کالا اضافه شود، این افزایش قیمت به معنای گرانفروشی تلقی نشود، زیرا کسانی که تا دیروز هزینهای بابت رجیستری پرداخت نمیکردند اکنون ملزم به پرداخت این هزینه خواهند بود و این مبلغ جزو قیمت کالا محاسبه میشود.
او در رابطه با علت ممنوعیت واردات این کالا تاکنون توضیح داد: مسئولان معتقد بودند که چون این کالا آمریکایی است، امکان رجیستری ندارد. اما در عین حال، گوشیهای دیگری مانند سامسونگ اس ۲۴ نیز با همان قیمت موجود هستند و به عنوان کالای لوکس شناخته میشوند.
فرجیتهرانی در پایان خاطرنشان کرد: این تصمیمات و تغییرات را میتوان یکی از خوشایندترین اتفاقات در دو دهه اخیر دانست، زیرا خریداران آیفون میتوانند از مزایای قانونی بودن واردات بهرهمند شوند.
بر اساس این گزارش، با توجه به این تغییرات، انتظار میرود که بازار گوشیهای هوشمند در ایران به سمت شفافیت بیشتر حرکت کند و خریداران بتوانند با اطمینان بیشتری خرید کنند.
برای مطالعه بیشتر گزارش مصوبه هیئت وزیران در خصوص رجیستری آیفون را در صفحه تجارتنیوز دنبال کنید.