برخورد عظیم عامل چرخش بزرگترین قمر منظومه شمسی شد
مطالعات جدید نشان میدهند که گانیمد، بزرگترین قمر سیاره مشتری، در گذشتهای دور متحمل یک برخورد عظیم شده است. این برخورد نه تنها دهانهای عظیم بر روی سطح این قمر ایجاد کرده، بلکه باعث شده است که گانیمد حول محور خود بچرخد و دهانه برخورد همیشه رو به سیاره مشتری باشد.
به گزارش سرویس اخبار نجوم رسانه فناوری تکنا، دانشمندان بر این باورند که حدود ۴ میلیارد سال پیش، یک سیارک بسیار بزرگ با قطری حدود ۱۸۵ مایل (۲۹۸ کیلومتر) با زاویهای تقریباً عمود به سطح گانیمد برخورد کرده است. نیروی عظیم این برخورد، دهانهای به قطر حدود ۱۶۰۰ کیلومتر ایجاد کرده و باعث شده است که مواد حاصل از برخورد به اطراف پراکنده شده و مجدداً بر روی سطح قمر رسوب کنند.
دکتر نائوکی هیراتا، دانشمند سیارهای در دانشگاه کوبه ژاپن، با مطالعهی شیارهای موجود بر روی سطح گانیمد به این نتیجه رسیده است. وی معتقد است که این شیارها در واقع بقایای حلقههای متحدالمرکزی هستند که در اثر این برخورد عظیم ایجاد شدهاند. شبیهسازیهای کامپیوتری نشان میدهند که برخورد این سیارک به گانیمد نه تنها باعث ایجاد دهانه بزرگی شده، بلکه باعث شده است که مرکز جرم این قمر تغییر کند و در نتیجه، گانیمد حول محور جدیدی به چرخش درآید. به عبارت دیگر، برخورد سیارک باعث شده است که دهانه ایجاد شده همیشه رو به سیاره مشتری باشد.
این رویداد تأثیرات شگرفی بر ساختار داخلی و سطح گانیمد داشته است. دانشمندان بر این باورند که این برخورد باعث شده است که لایههای سطحی گانیمد به طور کامل از بین رفته و ساختار داخلی آن دستخوش تغییرات قابل توجهی شود. همچنین، ممکن است این برخورد بر وجود اقیانوس آب شور در زیر سطح گانیمد نیز تأثیر گذاشته باشد.
برای تأیید این فرضیه، دانشمندان منتظر نتایج ماموریت Juice آژانس فضایی اروپا هستند. این کاوشگر که در سال گذشته به سوی مشتری پرتاب شده است، به زودی به این سیاره و قمرهای آن خواهد رسید و با استفاده از ابزارهای علمی پیشرفته، به مطالعهی دقیق گانیمد و سایر قمرهای مشتری خواهد پرداخت.
برای مشاهده تازه ترین خبرها به صفحه اخبار علمی رسانه تکنا مراجعه کنید.