مروری بر تعطیلی بورس چند کشور

به گزارش نبض بورس، نهاد‌های ناظر هنگام بروز شرایط نامتعارف در بازار که به دو وضعیت کلی ۱. شرایط اضطراری (Emergency Condition) و ۲. شرایط استرس (Stress Condition) تفکیک می‌شود، برای حفظ ثبات بازار، جلوگیری از نوسانات شدید در بازار و حفاظت از سرمایه‌گذاران، تصمیماتی در رابطه با تعطیلی، تغییر ریزساختار‌های معاملاتی و یا توقف معاملات اتخاذ می‌کنند. 

به طور قطع هر یک از این اقدامات، آثار مثبت و منفی مختص به خود را دارد. اصلی‌ترین مولفه‌ای که در اینگونه تصمیمات مدنظر قرار می‌گیرد آثار این اقدامات بر روی نقدشوندگی بازار است. نوع و سطح اقدامات را، نوع و سطح شوک یا استرس تعیین می‌کند. به طور مثال اگر شوک یا استرس وارده برونزا باشد، سیستم از آسیب خارجی رنج می‌برد و به اقدامات اساسی‌تر و ملی نیاز است. در اغلب مواقع، تاکید بر استفاده ترکیبی از ابزار‌ها و راهکار‌ها در روش‌های مداخله برای مدیریت ریسک و استرس ناشی از مواجهه با شرایط التهاب است. طیف متنوعی از روش‌ها برای مواجهه با شرایط نامتعارف در کشور‌های مختلف وجود دارد که تعطیلی یا فعال شدن قطع‌کننده‌های مدار معاملات نمونه‌هایی از آن محسوب می‌شود.

مروری بر دلایل تعطیلی بورس چند کشور 

در ادامه به مثال‌هایی از دلایل توقف معاملات یا تعطیلی بورس اوراق بهادار در سایر کشور‌ها به دلیل مواجهه با شرایط التهاب اشاره می‌شود.

درگیری نظامی، جنگ داخلی و خارجی، اعتراضات اجتماعی یا نگرانی از افزایش تنش‌های امنیتی و نظامی یکی از مصادیق مواجهه با شرایط التهاب محسوب می‌شود که در آن، اغلب نهاد‌های ناظر تصمیم به تعطیلی یک یا چند روزه بورس می‌گیرند.

به طور مثال بورس مسکو (روسیه) و بورس اوکراین در اسفند ۱۴۰۱ به مدت چند روز به دلیل آغاز درگیری نظامی تعطیل شدند. مرداد ۱۴۰۲ بورس اوکراین مجدداً به دلیل تشدید درگیری نظامی به مدت یک روز تعطیل شد.

اردیبهشت ۱۴۰۲ بورس استانبول به دلیل اعتراضات پس از برگزاری انتخابات و آبان ۱۴۰۲ به دلیل نگرانی از گسترش جنگ و مناقشات در منطقه خاورمیانه و افت شدید بورس به مدت یک روز تعطیل شد.

فروردین ۱۴۰۳ بورس بیروت (لبنان) به دلیل اعتراضات و ناامنی به مدت دو روز تعطیل شد.

تحریم شدید یا شوک تغییر در وضعیت اقتصادی و تجاری کشور از جمله کاهش شدید ارزش پول ملی نیز عامل دیگری است که نهاد‌های ناظر را ناگزیر به توقف معاملات یا تعطیلی موقتی بورس می‌کند.

به طور مثال بورس مسکو (روسیه) در تیر ماه ۱۴۰۲ به دلیل تشدید تحریم‌ها و کاهش شدید ارزش برابری پول ملی به مدت دو روز تعطیل شد.

بورس استانبول (ترکیه) در آذر ۱۴۰۰ به دلیل بی‌سابقه‌ترین سقوط ارزش لیر معاملات بازار سهام خود را متوقف کرد.

بلایای طبیعی و حوادث غیرمترقبه نظیر سیل، زلزله و … نیز عامل دیگری است که موجب توقف معاملات یا تعطیلی موقتی بورس‌ها به دلیل مواجهه با شرایط التهاب می‌شود.

به طور مثال از ۱۹ تا ۲۵ بهمن ۱۴۰۱ بورس استانبول به دلیل وقوع دو زمین‌لرزه بزرگ و نگرانی از تشکیل صف‌های فروش به مدت پنج روز تعطیل شد و پس از رفع نگرانی‌های اساسی درباره حادثه مذکور، مثبت بازگشایی شد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا