یکی از دلایل اصلی مرگ و میر استفاده از سیگار است
آنچه در این مقاله میخوانیم:
- بهترین کار برای شروع ترک سیگار چیست؟
- پس از ترک سیگار چه اتفاقی در بدن میافتد؟
- عوارض ترک سیگار ناگهانی
- سخن پایانی
۱. بهترین کار برای شروع ترک سیگار چیست؟
برای اینکه بتوانیم راحتتر راهکار ترک سیگار برای همیشه را پیدا کنیم اول باید بدانیم چرا سیگاری شدهایم. برخی افراد در دسترس بودن مواد نیکوتیندار را عامل اصلی میدانند. اما جالب است بدانید جنبه روانشناختی اعتیاد بسیار اثرگذار خواهد بود. ما بهطور طبیعی میل فرار از ناراحتیها را داریم. بههمین خاطر هر چیزی که ما را از غم دور کند پتانسیل اعتیادآور بودن را دارد.
کشیدن سیگار، مثل سایر اعتیادها، تلاشی از سر ناامیدی برای تسکین درد است. اما بهترین راهکار برای از بین بردن این تفکر چیست؟ شما ابتدا باید با یک روانشناس متخصص در زمینه ترک اعتیاد صحبت کنید. ممکن است بتوانید بدون کمک حرفهای برای مدتی موفق شوید، اما احتمال برگشت آن بسیار زیاد خواهد بود.
دکتر روانشناس ترک اعتیاد به شما کمک میکند برنامهریزی درستی داشته باشید. مانند:
- تاریخ مشخصی برای شروع ترک بنویسید.
- پاکت سیگار را از خانه و ماشین دور کنید.
- برنامهریزی درستی برای وسوسه مداوم سیگار کشیدن انجام دهید.
- به اعضای خانواده و دوستان نزدیک اطلاع دهید که میخواهید سیگار را کنار بگذارید.
۲. پس از ترک سیگار چه اتفاقی در بدن میافتد؟
۱) پس از یک ساعت
۲۰ دقیقه پس از استفاده از آخرین سیگار، ضربان قلب کم کم به حالت طبیعی خود برمیگردد علاوه بر این فشار خون افراد کاهش پیدا میکند و سیستم گردن خون در شرایط بهتری نسبت به قبل قرار میگیرد. در این صورت نبض بیشتری در دستها و پاهای خود احساس میکنند.
۲) پس از ۱۲ ساعت
سیگار حاوی مقدار زیادی سموم شناخته شده مانند مونوکسید کربن است. سیگار کشیدن باعث ورود این سموم به ریهها میشود که میتواند خطر مرگ افراد را افزایش دهد. ورود مقدار زیادی از این گاز به ریهها، مانع ورود اکسیژن به ریهها و خون افراد میشود. در صورت استنشاق مونوکسیدکربن به میزان زیاد، بدن فرد با کمبود اکسیژن و در نهایت خفگی رو به رو میشود. تقریباً ۱۲ ساعت پس از کشیدن آخرین سیگار، بدن افراد کم کم مونوکسید کربن را از بین میبرد و متعاقباً میزان اکسیژن موجود در بدن و خون افزایش پیدا میکند.
۳) پس از یک روز
حتی یک روز پس از ترک سیگار، خطر ابتلا به سکته قلبی کاهش پیدا میکند. سیگار کشیدن، باعث کاهش میزان کلسترول خوب در بدن افراد میشود و آنها را در معرض ابتلا به بیماری کرونر قلب قرار میدهد علاوه بر این سیگار کشیدن باعث افزایش فشار خون، ایجاد لخته خونی و سکته مغزی میشود. فقط یک روز پس از ترک سیگار، فشار خون فرد کاهش پیدا میکند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی ناشی از فشار خون بالا نیز کم میشود در این مدت کوتاه، سطح اکسیژن خون فرد افزایش مییابد و میتواند فعالیتهای فیزیکی را راحتتر انجام دهد.
۴) پس از دو تا سه روز
سیگار کشیدن باعث میشود پایانههای عصبی که در زمینه بویایی و چشایی فعالیت دارند عملکرد مناسبی نداشته باشند بنابراین پس از گذشت ۴۸ ساعت از ترک سیگار، این اعصاب بهبود یافته و حس بویایی و چشایی افراد افزایش پیدا میکند. سه روز پس از ترک سیگار، میزان نیکوتین موجود در بدن کاهش پیدا میکند. در نتیجه ممکن است افراد با عوارضی مانند تغییر رفتار، سردردهای شدید و تمایل زیاد به سیگار کشیدن روبه رو شوند.
۵) پس از یک ماه
پس از گذشت یک ماه از ترک سیگار، ظرفیت هوای ریهها افزایش پیدا میکند و فرد کمتر سرفه میکند همچنین بهبود گردش خون باعث میشود فرد مشکل خاصی در انجام دادن حرکات ورزشی مانند دویدن و پریدن نداشته باشد. با گذشت یک تا سه ماه از ترک سیگار، عملکرد سیستم گردش خون فرد بهبود مییابد.
۶) پس از ۹ ماه
۹ ماه پس از ترک سیگار، عملکرد ریهها به میزان قابل توجهی بهبود پیدا میکند. ساختارهای کوچک مو مانند موجود در ریهها که در مبارزه با عوامل بیماریزا به ریهها کمک میکنند، در ماه نهم پس از ترک سیگار به طور کامل بازسازی میشوند بنابراین فرد احساس میکند انرژی بیشتری دارد. یک سال پس از ترک سیگار نیز خطر ابتلا به بیماری کرونر قلب حدود ۵۰ درصد کاهش پیدا میکند.
۷) پس از پنج سال تا ۱۰ سال
پس از گذشت پنج سال از ترک سیگار، رگهای خونی فرد به اندازه طبیعی خود بازمیگردد و بازتر میشود. بنابراین خطر لخته شدن خون و بروز سکته مغزی در افراد کاهش پیدا میکند همچنین پس از گذشت ۱۰ سال از ترک سیگار، میزان ابتلا به سرطانهای ریه، دهان، گلو، لوزالمعده و مرگ و میر ناشی از سیگار کشیدن کاهش مییابد.
۸) پس از ۱۵ سال تا ۲۰ سال
۱۵ سال پس از ترک سیگار، میزان ابتلا به بیماری کرونر قلب و سرطان لوزالمعده همانند افراد غیرسیگاری خواهد شد در نهایت پس از گذشت ۲۰ سال از ترک سیگار، خطر مرگ و میر ناشی از بیماری ریوی و سرطان به دلیل سیگار کشیدن به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
۳. عوارض ترک سیگار ناگهانی
وقتی وابستگی بدن به نیکوتین ارضاء نشود، بدن برای تحمل این موقعیت واکنشی همچون حالات آنفولانزا نشان میدهد. دلیل این امر اثرگذاری بالای سیگار بر تمامی سیستم و بخشهای مختلف بدن است. اما این عوارض موقتی هستند و شما با کمی مدارا میتوانید اثرات ناشی از آن را تحمل کنید.
رایجترین عوارض ترک سیگار عبارتاند از:
- سرفه
- سردرد
- گلو درد
- ناامیدی
- افسردگی
- حالت تهوع
- افزایش وزن
- خشم زیادی
- تحریک پذیری
- افزایش اشتها
- خشکی دهان
- عدم تمرکز کافی
- بیخوابی و بیقراری
- سوزن سوزن شدن دست و پا
۴. سخن پایانی
ترک سیگار به معنای شکستن چرخه اعتیاد و جلوگیری از ورود نیکوتین به مغز است. کسانی که قصد دارند این عادت را ترک کنند، باید برنامهای برای غلبه بر سیگار کشیدن داشته باشند، ترک این عادت خطر ابتلا به سرطان، بیماریهای قلبی عروقی، امراض ریوی و دیگر بیماریهای مرتبط را کاهش میدهد.